Çalışma Saatleri: 13:00 - 18:00
  • Gsm:
    +90 (505) 855 34 32

HİPERSOMNİ AŞIRI UYKULULUK

HİPERSOMNİ AŞIRI UYKULULUK

Hipersomni, uygun olmayan ortamlarda ve uygunsuz zamanlarda ortaya çıkan aşırı uyuma veya uyuklama halidir. Bu duruma birçok hastalık neden olabilir. Örneğin tiroid bezlerinin az çalışması neden olabildiği gibi uykuda solunum durması ile giden çeşitli hastalıklar veya bazı sinir sistemi hastalıkları aşırı uyumaya yol açar, bazen de nedeni genetik bir hastalıktır.

En sık hipersomni nedenleri arasında Narkolepsi-Katapleksi Sendromu denilen bir hastalık bulunur. Bu hastalıkta, kişi birkaç saat aralıklarla karşı koyamadığı uyku atakları yaşar. Bu öyle güçlü bir histir ki hasta örneğin bir toplantının ortasında bile uyuyabilir. Ataklar arasında da kendini uykulu hissedebilir. Uyuklama ataklarından sonra bir süre yenilenmiş gibidir. Uyuklama atakları yanında hastalarda uykuya dalarken veya uyanırken canlı ve bazen korkutucu hayaller görme, uykudan kol ve bacaklarında kısa süreli felç gelişmesi ile uyanma, ani duygusal değişikliklerle (üzüntü, kahkaha vb) yere yığılma gibi başka bulgularda olur.

Aşırı uykululuğa neden olan bir diğer önemli uyku hastalığı tıkayıcı tipte Uykuda solunum durması sendromudur (OSAS). Bu hastalıkta kişinin uyku sırasında şiddetli horlaması ve uzun süre nefesinde durma şikayeti olur. Hasta sabah özellikle ensesinden ve göğsünden terlemiş olarak uyanır. Sıklıkla sabahları baş ağrısı vardır. Gün içinde birçok kez kısa süreli uyuklamaları olur ama bu uyuklamalardan uyandıktan sonra kendini halen yorgun hisseder. Dikkatini toparlamada güçlük ve unutkanlık gelişir. OSAS, yüksek tansiyon, felç ve kalp krizi geçirme ve kilo alma gibi başka sağlık sorunlarına da neden olduğundan teşhisinin konulup; hızla tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır.

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ